Bez kategorii Desery

Szarlotka z cynamonem i kruszonką.

===INTRO:===

Szarlotka z cynamonem i kruszonką to jedno z najbardziej klasycznych i uwielbianych przez Polaków ciast. Jej chrupiące ciasto, soczyste jabłka, aromatyczny cynamon i pyszna kruszonka tworzą nieodparcie smaczne połączenie. Jeśli chcesz nauczyć się jak przygotować tę pyszną szarlotkę, przeczytaj dalej.

Jak zrobić pyszną szarlotkę z cynamonem i kruszonką?

Składniki:

  • 6-8 średnich jabłek (najlepiej kwaśnych)
  • 2 szklanki mąki pszennej
  • 200 g masła
  • 1 szklanka cukru
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • szczypta soli
  • 1 jajko

Przygotowanie:

  1. Najpierw przygotuj kruszonkę. W misce wymieszaj mąkę, cukier i cynamon. Dodaj pokrojone w kostkę zimne masło i rozgnieć je palcami, aż powstanie kruszonka. Odstaw na bok.
  2. Jabłka obierz, usuń gniazda nasienne i pokrój je w cienkie plasterki. Możesz również dodać trochę cukru i cynamonu, aby nadać im jeszcze więcej smaku.
  3. W dużej misce wymieszaj mąkę, cukier, proszek do pieczenia, cynamon i sól. Dodaj pokrojone w kostkę zimne masło i drobno rozgnieć palcami, aż powstanie konsystencja kruszonki. Następnie dodać jajko i szybko zagnieść ciasto.
  4. Na spód prostokątnej formy wyłóż połowę ciasta i równomiernie rozprowadź. Na to połóż pokrojone jabłka, a na wierzch posyp resztą ciasta w postaci kruszonki.
  5. Piecz szarlotkę w nagrzanym do 180 stopni Celsjusza piekarniku przez około 40-45 minut, aż stanie się złocista.
  6. Po upieczeniu wyjmij szarlotkę z piekarnika i pozostaw do wystygnięcia przez kilka minut. Podawaj ciepłą lub na zimno, idealnie pasuje do niej bita śmietana lub lodowa gałka waniliowa.

Sekrety udanego przygotowania szarlotki – sprawdzone przepisy.

Szarlotka "po babci":

  • Składniki:
    • 5-6 dużych jabłek
    • 2 szklanki mąki pszennej
    • 200 g masła
    • 1 szklanka cukru
    • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
    • 1 łyżeczka cynamonu
    • 2 jajka
  • Przygotowanie:
    1. Jabłka obierz, usuń gniazda nasienne i pokrój na kawałki. Posyp je cynamonem i odstaw na bok.
    2. W dużej misce wymieszaj mąkę, cukier, proszek do pieczenia i pokrojone w kostkę zimne masło. Rozgnieć palcami, aż powstanie konsystencja kruszonki.
    3. Dodaj jajka i zagnieć ciasto. Podziel je na dwie części – jedną większą na spód, drugą mniejszą na wierzch.
    4. Wyłóż większą część ciasta na dno formy, ugniatając je równomiernie. Na to wyłóż pokrojone jabłka, a na wierzch rozprowadź resztę ciasta w postaci kruszonki.
    5. Piecz w nagrzanym do 180 stopni Celsjusza piekarniku przez około 40-45 minut, aż szarlotka nabierze złocistego koloru.

Szarlotka z dodatkiem karmelu:

  • Składniki:
    • 6-8 średnich jabłek
    • 2 szklanki mąki pszennej
    • 200 g masła
    • 1 szklanka cukru
    • 1 łyżka cukru waniliowego
    • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
    • 1 łyżeczka cynamonu
    • szczypta soli
    • 1 jajko
    • 4-5 łyżek karmelu
  • Przygotowanie:
    1. Przygotuj ciasto wg podstawowego przepisu opisanego wcześniej.
    2. Wyłóż połowę ciasta na dno formy, a na to rozprowadź pokrojone jabłka. Następnie polej karmelem.
    3. Na wierzch rozprowadź resztę ciasta w postaci kruszonki.
    4. Piecz w nagrzanym do 180 stopni Celsjusza piekarniku przez około 40-45 minut, aż szarlotka będzie pięknie zarumieniona.
    5. Podawaj ciepłą lub na zimno, polewając dodatkowo karmelem.

===OUTRO:===

Szarlotka z cynamonem i kruszonką to klasyka polskiej kuchni, która zawsze cieszy podniebienia. Jej przygotowanie jest proste, a smak niezapomniany. Odkryj sekrety udanego przygotowania szarlotki i rozpieszczaj swoje podniebienie tym wyjątkowym deserem. Możesz eksperymentować z różnymi wariacjami, dodając na przykład karmel lub inne ulubione składniki. Smacznego!

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *